Dr. Fekete Tibor szülész-nőgyógyász | Laboratóriumi vizsgálatok
55
post-template-default,single,single-post,postid-55,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

A terhességi cukorbetegség szűrése 75 g oralis glukóz terheléssel

A terhességi cukorbetegség szűrésére szolgáló glukóz terheléssel végzett vizsgálatot a 24-28. hét között végezzük. Kockázati tényezők esetén a gondozó orvos döntése alapján a vizsgálatra korábban, a terhesség 12 hete alatt is sor kerülhet.

A vizsgálattól akkor várható értékelhető eredmény, ha követi a leírtakat:

A vizsgálatot megelőző este 8:00 óra után már ne étkezzék. A vizsgálatra az előjegyzés szerint megadott hétköznap (szerda kivételével) reggel 8:00 órakor éhgyomorral jelentkezzék klinikánk Kémiai Laboratóriumában (SE I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, 1088 Budapest, Baross u. 27. II. emelet).

Amennyiben nem áll rendelkezésre két héten belüli éhgyomri vércukor lelet, akkor első lépésként a laboratórium munkatársa ennek meghatározását végzi ujjbegyből vett vérből gyorsteszt segítségével (ha ez meghaladja a 7,0 mmol/l-t, a terhelés nem végezhető el). A glukóz terhelés első része vénás vérvétel (könyökhajlatból), majd ezt követően a laboratórium munkatársa által elkészített 75 g cukrot tartalmazó pohár vizet kell lassan elfogyasztania, melyet célszerű otthonról hozott citromlével ízesítenie. Az oldat elfogyasztása után két óra múlva kerül sor a második vérvételre (szintén vénás vérvétel). A laboratórium munkatársa előzetesen közli a második vérvétel pontos idejét, amit feltétlenül tartson be, a megadott időben a laboratóriumban jelentkezzék. A második vérvételig semmit sem szabad fogyasztania, mivel ez a vizsgálat eredményét befolyásolja. Ezt a két órát töltse nyugalomban (pl.: kezelőorvosával történő konzultációval, vagy olvasással), tekintettel arra, hogy a fizikai terhelés szintén befolyásolja a vizsgálat eredményét.