Dr. Fekete Tibor szülész-nőgyógyász | Tervezett császármetszés
167
post-template-default,single,single-post,postid-167,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Tervezett császármetszés

Tervezett császármetszés

Tervezett császármetszés a betöltött 39. hét után lehetséges.

Az előjegyzett időpont előtti napon be kell feküdni a kórházba. Hétköznap 10:00-11:00, hétvégén délután 16:00-ig meg kell érkezni, a gyermekágyas részlegen („A” épület 2. emelet) kell jelentkezni. Ott az osztályos kolleganő fogja tájékoztatni a következő lépésekről. Megírják a megfelelő dokumentációkat, elhelyezik az osztályon, a szükséges laborokat leveszik, NST vizsgálatot végeznek, megbeszélik, hogy a műtétig mi fog történni, meddig ehet –ihat a nap folyamán.

A műtéti előkészítés során a műtét napján reggel az osztályon történik egy beöntés, szükség szerint a műtéti terület borotválása (ezt otthon is el lehet végezni). A beöntéssel végezve tusolás.

Reggel 7-kor a szülőszobán kell jelentkezni a további előkészítésre a kórlappal együtt, melyet az osztályos kolleganő fog odaadni. Elhelyezik egy egyágyas szülőszobán ahova csatlakozhat már a kísérője is. Itt történik egy NST, branült helyeznek a bal karjába, melyen keresztült infúziót kap, illetve kitöltik a szükséges dokumentációkat. Kapni fog egy adag antibiotikumot és meg kell innia 30ml enyhén sós- kesernyés gyomorsavlekötő oldatot.

Az előkészítést követően egy műtősfiú kíséri a műtőbe, ahova ruha nélkül (egy lepedővel betakarva) saját lábon sétál be. Ide apuka, kísérő nem mehet, ő helyet foglal a szülőszoba folyosón. A műtőben először az érzéstelenítés fog megtörténni, aztán lefertőtlenítik a műtéti területet, kap egy hólyagkatétert, izolálják a területet, majd elkezdik a műtétet.

A császárműtőhöz tartozik egy újszülött ellátó helység ahova az újszülöttet a csecsemősnővér a szülést követően kiviszi, egy neonatológus (gyermekorvos) megvizsgálja és ellátják. Az ellátásban már részt vehet a kísérő, fényképezhet, videózhat. Lemérik a súlyát, hosszát, fejkörfogatát. Megfürdetik, felöltöztetik és a műtét végéig a hozzátartozónál lehet. A műtét végeztével együtt mennek ki a gyermekágyas osztályra ahol a műtét utáni megfigyelés történik. Az osztályos szülésznő ellenőrzi a vérnyomást, vérzést, hogy megfelelően van- e a méhe összehúzódva, kap infúziókat, fájdalomcsillapítót. Az első két órát együtt tölthetik, megölelheti, mellrehelyezheti az újszülöttet. A két óra leteltével a hozzátartozó elbúcsúzik és az újszülöttet az újszülött osztályra viszi.

A műtét után 1-2 órával el lehet kezdeni inni. Ehhez célszerű sportkupakos vizet beszerezni vagy szívószálat vinni. Később gyümölcslevet, teát is lehet fogyasztani. A császármetszést követően az első székletig folyékony pépes diétát kell tartani. Joghurt, kefír, ivójoghurt, krumplipüré, krémlevesek, szűrtlevesek…de a kórház biztosít diétát. Ha ételallergia áll fenn, azt a felvételnél kell jelezni.

A műtétet követő 6-8 óra múlva történik a felkelés. Ilyenkor a szülésznő segítségével először felül, majd elmegy tusolni. Kikerül a katéter is. Ha szeretne, elmehet a babáért. Innentől kezdve kimehet a látogatóihoz is.

A műtétet követő reggelen mindig van kontroll vérvétel.

Kórteremben látogatás nem lehetséges. Kivéve az egy ágyas szobákat ahova apuka bemehet délután 3 órától este 7-ig.

Hazamenetel szülést követő 3-4 nap múlva lehetséges. Varratszedés időpontját az operáló orvossal egyeztetjük.